Vänernresan del 2 – En båtvärld långt över förväntan

2022 Dec, 30 (0) Kommentarer

I andra delen av Upptäcktsresan Vänern styr Hamnen tillsammans med Svenska Sjö skutan från Husön i Lärö skärgård mot Brommö. På vägen hittar våra upptäcktsresande fler pärlor i Europas största sjö. Men de blir samtidigt varse om hur mycket bättre sjömätning detta gravt underskattade skärgårdsparadis faktiskt förtjänar. Följ med på äventyret via inslaget nedan!

Efter en god natts sömn fortsätter Claes, Per och Gustav sin resa utpå Vänern där dagens första stopp är Alvön utanför Kristinehamn. Med sina låga avslipade klippor skulle man lätt kunna tro att man befinner sig i Stockholms yttre skärgård, Finland, eller varför inte Bohuslän?

Alvön har blivit en populär plats för motorbåtsfararna i Vänern men ändå finns där gott om plats. Alldeles intill hittar man Långön där Kristinehamns segelsällskap driver utehamn.

– De vi pratat med säger att det är mindre trängsel och kortare distanser än i Stockholms skärgård. Plötsligt är du ute på öppet vatten, säger Per medan han blickar ut över öbandet.

Snart gasar Svenska Sjös assistansbåt, en Force 10:a från Finland, vidare och sätter kursen mot nästa destination – Kristinehamn. Även där hittar man natursköna vyer med pampiga villor utefter strandkanten. Och för den som gillar konst kan man här beskåda ett verk av en av de kanske mest kända konstnärerna genom tiderna!

Vid Vålösundet står en 15 meter hög skulptur signerad Pablo Picasso. Vidundret som välkomnar sjöfarare in i Kristinehamn föreställer konstnärens hustru Jacqueline och går inte att missa vid ett besök.

Ett gästvänligt båtparadis i lågsäsong

Längs vägen får våra upptäcktsresande en inbjudan att besöka skärgårdsbönderna Alexander och Judit Lindblad Ernvik på Storön strax söder om Kristinehamn. På gården finns allt från får och kaniner till svävare, katamaran och vattenskotrar. När inte gården hålls vid driver de såväl taxibåts- och sjöräddningsverksamhet.


Kursen mot Rövarsand på skärgårdsön Brommö återupptas. En ö som bjuder in med naturhamn och badstrand som sannerligen imponerar på besättningen. Under de varmaste sommarmånaderna flockas folk hit vilket får en att ställa sig frågan om inte lågsäsong då fritidsbåtarna ligger glesare är att föredra?

Samtidigt gäller det att hålla koll. Utanför de trygga naturhamnarna kan vinden snabbt öka och ibland kan ett vindvrid vara gränsen mellan succé och katastrof.

Att hitta i en ny skärgård

Mot slutet av upptäcktsfärden är upprymdheten hos besättningen stark. Men hur ska man lyckas hitta allt det vackra som Vänern har att erbjuda? Ett hett tips är att prata med båtgrannen, fråga han som kränger fisk eller kontakta de lokala båtklubbarna.

Väl tillbaka i vackra Mariestad finns allt som kan önskas i en hamn. Duschar, toaletter, tvättstuga och matbodar. Allt ett knappt stenkast ifrån stadens stadskärna med shopping, kultur, och nöjen. Ett slutgiltigt konstaterande blir att alla platser som Skippo och Svenska Sjö besökt förtjänat mer tid än vad de fått!

Se också Del 1: Ett båtparadis du bör uppleva

Comment (0)

Comments are closed.