Vänernresan del 1 – Ett båtparadis du bör uppleva

2022 Dec, 30 (0) Kommentarer

Följ med i första delen av resan där Svenska Sjö och Skippo utforskar Vänern. Tillsammans hoppas de upptäcktsresande kunna svara på huruvida Europas största sjö är ett semesterparadis för båtfolk. Från resans första dag får vi lovande berättelser om långgrunda stränder, idylliska naturhamnar och vackra skärgårdsöar. Men fortfarande är det någonting som skaver.

När Europas största insjö ska upptäckas under två dagars tid gäller det att inte sitta och slöa. Det passade sig därför väl att trampa på gasen när Svenska Sjös assistansbåt gick genom Göta Kanal från västkusten till Stockholm under två försommardagar ifjol. Med sig på färden fick vi dessutom Skippos Claes Olivecrona och Gustav Morin.

Våran resa börjar i Mariestad som har en stor gästhamn och massor av service för båtfolk. Snabbt därefter styrs skutan väster ut i den så kallade Neapelbukten med den gamla vulkanen Kinnekulle som landmärke om barbord.

Första stoppet på resan blir Kollands ö i Ekens skärgård där ett av Sveriges kanske pampigaste byggnader blickar ut över Vänern – nämligen Läckö Slott. Bygget började under 1200-talet och ägs idag av Statens fastighetsverk. Nedanför slottet ligger en gästhamn öppen för båtfarare på sjön. Förutom naturskönhet hålls ofta kulturevenemang, som konserter och operaföreställningar på borggården.

Lunch för de mest kräsna läckergommar

Det gamla fiskeläget Spiken sägs vara ett av de främsta smultronställena på Vänern, kanske till och med sjöns svar på Smögen. Hit lockas våra upptäcktsfarare för att smörja kråset. På bryggan ut finns restauranger butiker och försäljare av konsthantverk. Det är litet och gulligt även om somliga i gruppen kan känna att det föreligger en viss krimskramsvarning på det som krängs i bodarna.

Maten går det däremot inte att klaga på. Trots höga förväntningar blev de båda gourmeterna Claes och Per glatt överraskade av såväl smaken som mångfalden på den mat som serverades.

Förrädiska farleder och fantastiska rev

Resan går vidare och med siktet inställt på Hindens rev behöver man först ta sig genom Kållands och Ekens skärgård. I sundet mellan Stora och Lilla Eken är det trångt men tack vare en ordentligt djup farled och bra djupmätare tar sig de upptäcktsresande ändå vidare innan de blir avvinkade av Navens fyr. Ett gammalt fyrtorn som idag blivit ett privat sommarboende.

Kursen ställs sydväst och snart når vi Hindens rev. Ett barndomens paradis med sin långgrunda sandstrand, klart vatten och intilliggande småbåtshamn. Ett perfekt plats att plocka fram SUP:en och ta en tur!

En skärgård fylld med skeppsvrak

Stäven ställs norrut och mot Lurö skärgård. På vägen dit passeras Trädgårdsholmarna och hemmet för en riktig lokalskandal. På södra trädgårdsholmen ligger nämligen den gamla restaurangpråmen Skutan. Där har båten legat sedan 2008. Men ska man besöka vraket gäller det att ha tungan rätt i mun för här är det lurigt. Många stenar och skär som kan få även de mest erfarna båtfararna upp på det torra.

Efter Trädgårdsholmarna styrs skutan mot natthamnen på Husön i Lurö skärgård. Här finns både nattlogi och restaurang. Även här överträffas Per och Claes förväntningar av både mat och logi – inte minst av en Vänerns bouillabaisse.

Se också Del 2: En båtvärld långt över förväntan

Comment (0)

Comments are closed.