Vågar man ha båten i på vintern? Här är expertens dom!

2023 Nov, 14 (0) Kommentarer

Att ha båten i under vintern kan verka lockande. Det gäller dock att ha full koll på såväl båt som båtförsäkring om man överväger att skippa upptagningen. Vi har pratat med Team Marines Niklas Eriksson och vår alldeles egna skadechef Per Ingberg för att reda ut ett antal frågor.

Att ha båten i under vintern är ingenting som varken vi på Svenska Sjö eller våra samarbetspartners på Team Marine rekommenderar.

– Vi ser att det sjunker rätt mycket båtar på vintern. Man tar inte hand om sina båtar, kanske inte har översynen och åker bort på julen, säger Niklas Eriksson på Team Marine när han gästar Hamnen Studio.

Vill man ändå dra nytta av en förlängd säsong finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

– Det finns massor man kan göra. Först och främst bör man se över hur man förtöjer. Att ligga med aktern utåt är det dummaste man kan göra. Det gäller såväl vinter som sommartid. Kanske 90 procent av fallen som vi tar hand under vintern om har att göra med överspolning av akterspegeln, säger Niklas och fortsätter:

– Hitta en bättre plats för båten på vintern där den ligger lite mer skyddad. Se också till att skotta om det faller snö.

Saker som kan göra båtlivet på vintern säkrare

Det finns även en del prylar som kan underlätta: Strömbildare runt båten, värmeslingor runt genomföringar för att förhindra frysskador; och SMS-larm för vatteninträngning och strömbortfall. Det främsta tipset är dock att hålla koll på prognosen. Ska det bli kallt och risken för att is lägger sig gör man bäst i att plocka upp båten.

– Ta upp båten på vagn mellan körningarna, ska man var aute varannan helg i skärgården så är det lika bra att ta upp båten och konservera motorn.

Men vad gäller om man har utombordare bak på akterspegeln? Ska den lyftas upp eller vara i vattnet om båten ligger på på vintern?

– Den ska alltid vara i vattnet på vintern, just för att det blir så kallt. Lyfter du upp den så finns det vatten kvar inne i växelhuset och när det blir kallt fryser det sönder, säger Niklas Eriksson.

Håll också koll på vad din båtförsäkring säger om att ha båten i under vinterhalvåret!

Att tänka på om du ska ha båten i på vintern:

 • Upp till 90 procent av alla båtar som sjunker på vintern har legat med fören mot bryggan – förtöj därför med aktern inåt istället.
 • Titta till båten så ofta som möjligt – det är avgörande för att se till så att allt är i skick och att inget gått sönder.
 • Ett SMS-larm för strömbortfall och vatteninträngning bör finnas ombord.
 • Håll kolla på vad din försäkring säger om att ha båten i över vintern.
 • Om båten ligger i sjön under perioden 1 november till 31 mars ska den enligt Svenska Sjö Båtförsäkringar villkor:
  • Ligga i isfritt vatten
  • Vara uppvärmd över fryspunkten
  • Vara utrustad med automatisk länspump med nivåvakt
  • All elektrisk utrusning till landström skall vara korrekt installerad och försedd med jordfelsbrytare samt avsedd klassificerad för utomhusbruk.
  • Landströmsförsörjningen ska vara försedd med aktiverat avbrottslarm som ska kunna mottas 24 tim/dygn. Vid larm skall båten omgående ses till och felet åtgärdas.

– Försäkringstagare hos Svenska Sjö får ha båten i under vinterhalvåret men vi ersätter generellt ingenting som fryst sönder. Skulle båten sjunka så ersätter vi detta men vi tar då ut en extra självrisk om 5 000 kronor utöver grundsjälvrisken. Ytterligare ett tillägg på 15 procent av skadekostnaden läggs till vid vatteninträngning. Det gäller om ersättningen inte har ett direkt samband med annan ersättningsbar skadehändelse, säger Per Ingberg, skadechef på Svenska Sjö Båtförsäkringar.

Comment (0)

Comments are closed.