Upptäcktsresan Norrlandskusten – pittoreskt och gästvänligt

2023 Sep, 06 (0) Kommentarer ,

Smaken från Ulvöns surströmming har knappt lämnat gommen innan vi gör oss redo för nästa destination. Färden är vild men ack så värd mödan för längsmed Norrlandskusten platsar de flesta vyer på vilket vykort som helst.

Se också:
Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!
Del 1 – Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjar

Ulvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite till

Inklämd mellan berg och kullar ligger Trysunda. Ön som utnämnts till Sveriges vackraste. Här hittar vi Höga Kustens bäst bevarade fiskeläge, en fin gästhamn och vad vi vill påstå är en plats som alla borde besöka.

Mot Bönhamn!

Vi tar oss vidare mot Bönhamn där det finns gott om såväl gästplatser som gästvänlighet. Sjöbodarna står vägg i vägg och bakom dem finns de gamla gistvallarna kvar som en påminnelse om den gamla tiden då fisket var bygdens huvudsakliga näring.

Stolta Högbonden

På Högbonden får vi en skarp påminnelse om att vi faktiskt är på höga kusten. Ön reser sig upp ur havet och trots strapatsen är en promenad till Sveriges näst högst belägna fyr ett måste. En fyrplats där man dessutom kan söka nattrum utöver det vanliga.

Svårnavigerat till Lill-Lubban

Farvattnen kan bli både stökiga och tidvis vara svårnavigerade. Genom dessa tar vi oss till Lill-Lubban, en av Kryssarklubbens Bottenshavskrets två uthamnar. Här får man chans att andas ut efter en intensiv dag till havs.

Comment (0)

Comments are closed.