Ulvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite till
Hårt eller mjukt tunnbröd? Med eller utan mandelpotatis? Rå eller smörfräst gul lök? Som klämma eller som enkelmacka? Eller kanske bara som den är?
Se också:
Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!
Del 1 – Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjar
Vår upptäcktsresa tillsammans med Skippo har nu nått Ulvön där åsikterna kring surströmming är starka. Fattas bara då denna jästa och konserverade fisk är en stor del av öns historia och identitet. Något som surströmmingsexperten Sven Bodin kan allt om.
Ulvön – en plats med rik historia
Innan vi förlorar oss i Svens berättelser om gamla tiders ställningar, förhållanden och öden på ön så slår vi en lov i den vackra skärgårdsmiljön med restauranger, hotell, vandrarhem, stugor, affär och alla gamla fina byggnader. Här finns också Ulvö kapell, ett av Norrlandskustens äldsta från 1622, med fina vägg- och takmålningar. Allt uppbyggt av fiske som enligt uppgifter ska härstamma från digerdödstiden. Likaså är en promenad upp till Lotsberget, med panoramavy över Ulvöhamn och skärgården, att rekommendera.
För den kulturintresserade är ett besök på Ulvö Museum ett perfekt plats för att lära sig mer om kulturhistorien kring fisket, surströmmingen och gruvbrytningen. Ett tips är att även göra en dagsutflykt till norra Ulvön, Sandvikens Fiskeläge, Fjären eller badstranden Norrsand.
Vi kryper Ulvön in på skinnet och lär känna denna plats samt dess jästa fisk.. Inte minst tack vare Sven Bodin och alla hans berättelser om gamla tiders ställningar och förhållanden på ön.










Surströmmingens hemland
Med allt detta sagt är det ändå sagda Ulvö Museum, eller surströmmingsmuseet, som fängslar oss allra mest. Ett ställe där man med fördel söker upp ovan nämnda Sven Bodin och hans kunskaper om allt från konsten att jäsa surströmming till forna dagars gruvbrytning på ön.
Men vad ska man dricka till?
När vi tackar får oss och stävar vidare mot nästa mål längs Norrlandskusten hänger den inledande frågan fortfarande i luften. Den om hur surströmming egentligen bör intas?
Och förresten – var det gin eller mjölk som man skulle dricka därtill?
Comment (0)