Upptäcktsresan Norrlandskusten – ett otroligt äventyr

2023 Sep, 07 (0) Kommentarer ,

Efter nästan 200 avklarade sjömil är en sammanfattning på sin plats. Men innan dess hinner vi trycka in ett par extra stopp. Vi sätter kursen mot Gran, Sundsvall, och Hudiksvall. Platser som ska visa sig ha något alldeles extra.

Se också:
Inledning – Upptäck Norrlandskusten med oss i ny reportageserie!
Del 1: Upptäcktsresan norrländska hamnar – äventyret börjar

Del 2: Ulvön – surströmmingens Mekka bjuder allt man vill ha och lite till
Del 3: Upptäcktsresan Norrlandskusten – pittoreskt och gästvänligt

Men innan dess behöver vi lämna Mellanfjärden bakom oss. Ska man tro vad böckerna har att säga så finns här ett levande fiskeläge med småbåtshamn. Det kan vi konstatera är en sanning med modifikation. Nog finns här en småbåtshamn men påståendet att fiskeläget är levande behöver korrigeras. Här går det dessvärre inte längre att försörja sig på fiske.

Fantastiska Gran

Istället för att slänga krok stävar vi mot Gran, en palts som ”bara måste ses och upplevas”. Påståendet stämmer väl överens med verkligheten. Denna norrländska ö är sannerligen hänförande med sina slipade stenar, svallgrus, klapper och karga natur. Dessutom ligger ön i ett område dit regn sällan når. Känslan av att befinna sig i en öken är ständigt närvarande.

Full service på Stocka

Nu närmar vi oss sannerligen Per Nikolaussons hemmavatten. Nästa anhalt är nämligen Stocka. Här hittar vi en gästhamn som har allt en blöt, hungrig, skitig och utmattat sjöbuse behöver – och mer därtill. Allt sånär som på den mysfaktor som man ofta önskar sig efter en hård dag på sjön.

En kuststräcka väl värd ett besök

Nu fyra avsnitt in och en upptäcktsresa senare vad kan vi då säga för att sammanfatta Norrlandskusten på bästa möjliga sätt?

Det är svårt att greppa denna saliga blandning av idylliska fiskebyar, karga kuster och norrländsk gästvänlighet – surströmming ej att förglömma!

Är det då värt en avstickare nästa semester?

Helt klart!

Comment (0)

Comments are closed.