Historiska Rödhamn – en sista utpost vid Ålands hav

2023 Dec, 27 (0) Kommentarer

Rödhamn – en idyll gömd en knapp dagsfärd från Mariehamn är en plats som bara måste besökas. Om inte för vyernas så för servicens och gästfrihetens skull.

Som en sista utpost innan man beger sig ut på Ålands hav ligger Rödhamn. En av få platser som bjuder på en skyddad hamn men också en milsvid öppen horisont. Att kalla denna palts för något annat än vacker vore sannerligen en skymf. 

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:
1. Äventyrlig start på mäktiga Söderarm
2. Med foilande surfbräda över Ålands hav
3. Kobba Klintar – en oas utanför Mariehamn

Vi möts av Anette och Cristian Gustavsson. Värdparet som får varenda gäst att känna sig sedd och välkommen. Eller som Anette säger till våra upptäckare Per och Gustav:

– Vi tycker om att vara vara vänliga och ge det där lilla extra. Det vi bakar i bageriet är hembakat och bakat med omtanke.

Rödhamn – en historierik plats

Rödhamn har för många sjömän varit det sista man sett av hemvattnen innan långa och farofyllda färder till havs. Idag är stämningen på ön munter men annat har det varit förr. Speciellt när ångfartyget Skiftet gick på en tysk mina på Örhamnsfjärden den 14 december 1916. En olycka där endast 5 av de 91 ombord överlevde. 

Rödhamn i sig består av ett antal öar. Närmre bestämt Långö, Gloskär, Rödö och Ljungskär. Här finns också lämnar från forna tider. Vi hittar bergristningar, rester av ett sjöfararkapell och en krog som tros ha anor från 1750.

Följ med när vi på Svenska Sjö tillsammans med Skippo upptäcker Ålands och Finlands skärgård!

Comment (0)

Comments are closed.