Upptäcktsresan Finland: Vi landar på Söderarm – en mäktig utpost

2023 Nov, 14 (0) Kommentarer , ,

Följ med oss och Hamnen.se på upptäcktsresa till Finlands- och Ålands skärgårdar. Svenska Sjös Per Nikolausson skeppar på vår assistansbåt som får agera följebåt till en minst sagt okonventionell överfart till Åland. Häng med!

Allt började som en transportkörning till Helsingfors. Men hos Per Nikolausson och Hamnens Gustav Morin växte en större idé..

Tänk att vindsurfa på en foilande bräda över Ålands Hav. Är det ens möjligt? 

Sagt och gjort så lastades vår assistansbåt med brädor, våtdräkter och dyligt för en färd våra båda upptäckare sent skulle glömma.

Söderarm – en mäktig utpost

Men innan vi far över till Åland passar vi på att besöka det mäktiga Söderarm. Denna utpost i Roslagens och Stockholms yttersta havsbandet och på gränsen till Ålands hav. En plats som vid första anblick kan tyckas ödslig men som snart ska visa sig vara full av liv. Här träffar vi Anngret Andersson som driver turist- och konferensverksamhet.

”Udden av den södra armen”

Namnet Söderarm lär komma av alla öar som sträcker sig som två armar ut mot Åland hav. Armen var utmärkt på ett sjökort från 1645 som “udden av den södra armen”. Vid den södra armens spets byggdes fyren och armens läge gav namnet Söderarm. Det här var en gång i tiden både fyr- och lotsplats.

Sent som synden och anländer vi till denna mäktiga plats som också är startpunkt för ”Upptäcktsresan Finlands och Ålands skärgårdar”.

Anngrets visdom

Innan avfärd tar vi tillfället i akt och ser oss omkring – skulle detta annars ens kunna kallas för en upptäcktsresa? Då får vi dessutom ett snack med Anngret Andersson som har drivit verksamheten på Söderarm i 25 år.

Det är en dam som sannerligen kan sin sak när det gäller öns historik, sevärdheter och hemligheter. Men också när det gäller villkoren under de frostiga månaderna när tillvaron kanske inte bara är idyllisk. Vad Anngret tycker om Gustavs idé att surfa till Åland går också att läsa mellan raderna.

Upptäcktsresan Finland startar med ett besök på Söderarm och med en äventyrlig tur på foilsurfingbräda över Ålands hav.

Farväl Söderarm…

Allt detta leder som sagt  fram till stunden då det är dags för Gustav att sjösätta foilbrädan och ta sikte på horisonten.

Häng med!

Comment (0)

Comments are closed.