Vinterbåtliv när det är som bäst – en skärgård i isskrud

2024 Apr, 04 (0) Kommentarer

Vi söker oss vidare i en ytterskärgård klädd i sagolik vinterskrud. Vyer som får våra rutinerade sjöfarare att tappa både masken och andan. Följ med på del två av vårt vinteräventyr tillsammans med Skippo!

Första dagen av vårt vinteräventyr prägladdes av kraftig vind och smällkall kyla. Något som onekligen satte våra erfarna sjöfarare på prov. Dessa äventyrare har sett fler sjömijl än de flesta, och trots det ogästvänliga vädret kunde de se skönheten i situationen. Men för många skulle det nog vara svårt att uppskatta charmen bland isflaken och de starka vindarna.

Under den andra dagen, däremot, skulle nog även de mest skeptiska kännas av en känsla av eufori. Superlativen flödade från ingen mindre än Henrik Trygg, en av Sveriges mest framstående frilufts- och skridskofotografer, som var mer ivrig än vanligt att fånga ögonblicken med sina kameror.

Det säger mycket om vad vinterskärgården har att erbjuda. Vi har sagt det förr och säger det igen – båtliv på sommaren är fantastiskt, men frågan är om inte de andra tre årstiderna har ännu mer att erbjuda?

Vintern har en unik skönhet med sina glittrande vyer, isformationer och kristallklara vatten. Men båtliv på vintern kräver också tålamod och försiktighet. Försiktighet när man navigerar genom stora isflak och tålamod när man för femtielfte gången måste stanna för att skrapa is från vindrutan. Att knacka is från skrov och räcken är en ännu större utmaning.

Vi gör ett första stopp!

Snart når vårt gäng första stoppet – Skinnbroken, nordost om Sandhamn. Här erbjuds möjligheter till paddelturer med kajak och SUP på den skyddade sidan av ön. Men samtidigt ligger det farligt nära de öppna vattnen och de starka vågorna.

Men det är kanske nästa stopp, Björkskär, som är ännu mer spektakulärt. Här får vårt gäng uppleva bastubad och ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet.

Något alla kan uppleva

Även om våra äventyrare njuter av komforten och värmen ombord på Svenska Sjös pålitliga servicebåt behöver inte vinterskärgården vara otillgänglig för dem med mindre båtar. Faktum är att man kan komma långt med ett vanligt SL-kort och en passagerarbåt.

Sammanfattningsvis hoppas vi att fler ska upptäcka skärgården på vintern. Trots risken att vara tjatig – skärgården på sommaren är underbar, men…

…se vårt reportage!

Comment (0)

Comments are closed.