Propellern – vi svarar på de vanligaste frågorna!

2023 May, 03 (0) Kommentarer , , , ,

Vad behöver man veta om och tänka på när det kommer till propellern på en utombordare? Vad är stigning, och ska man välja en propeller i aluminium eller stål? Vår expert Lasse Eriksson förklarar och ger tips på hur utombordaren hålls i topptrim.

Båtmotorns propellrar är ett väldigt brett ämne och för många något av en djungel. Det finns ingenting som är generellt och varje båt, och motor måste ha en specifik propeller för att arbeta på rätt motorvarv.

– Motorer ska varva någonstans mellan 5 000 och 6 000 varv. Vilken propeller som passar för det finns det inga generella regler för utan man får prova sig fram. Mycket beror på hur båten lastas, säger Lasse Eriksson.

Det som ofta skiljer den ena propellern från den andra är dess stigning. Det vill säga hur mycket den är vriden. Generellt kan man säga att båtar som ska vara tungt lastade behöver bör ha plattare propellerblad, eller så kallad liten stigning. Är båten å andra sidan lätt lastad och är tänkt att gå snabbt behöver propellern vara mer vriden, eller ha en så kallad högre stigning.

– Skador på propeller går inte att reparera själv. Är det bara en liten hörna som böjts lite lätt kan man ofta rikta den själv men generellt nej, du kan inte laga en propeller själv, säger Lasse Eriksson.

Kan man serva propellern själv?

– Man kan serva sammanhanget i propellern genom att se till att propelleraxeln är infettad. Likaså när båten ska upp på hösten kan det vara bra att fetta in axeln. D bör man samtidigt kolla så att inte någon fiskelina på axeln som skulle kunna skära sönder packboxen, säger Lasse Eriksson.

Propellrar kommer som känt i olika former men det finns även olika materialval. De absolut vanligaste är stål och aluminium och valet kan vara något av en samksak.

– Oftast så levereras nya moderna motorer med stålpropellrar. Men med det sagt kan aluminium absolut vara ett billigare alternativ som inte alls är dåligt. Rostfria propellrar i stål har ofta lite bättre verkningsgrad men de är också väldigt mycket dyrare än de i aluminium.

Kan man säga att en aluminiumpropeller är bättre om man får en liten grundkänning?

– Ja, där kan man definitivt säga att det är bättre med aluminium. Går man på med en stålpropeller skadar det ofta propelleraxeln. Vid en grundstötning med aluminiumpropeller går propellern sönder men axeln klarar oftast sig, vi på Svenska Sjö tycker om aluminumpropellrar, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Comment (0)

Comments are closed.