Nytt bränslefilter på utombordaren – en enkel installation

2023 Apr, 12 (0) Kommentarer , , , , , ,

Att sätta på ett nytt bränslefilter på utombordaren är en bra försäkring mot driftstopp under sommaren. Svenska Sjös expert Lasse Eriksson visar hur du byter denna förbrukningsvara på egenhand på endast 20 minuter!

Hur vet man när det är dags att byta bränslefilter? Som mycket annat är det en service vi och vår expert Lasse Eriksson rekommenderar att göra årligen! Ett nytt bränslefilter på utombordaren är dessutom något de flesta klarar av få fast på egen hand.

– Det är en mycket liten kostnad men ändå en stor felkälla och orsak till motorstopp på sjön, säger Lasse Eriksson.

Lite förarbete krävs ofta innan själva filtret kan tas bort. På motorn som Lasse demonstrerar på behöver en del kåpor tas bort innan man kommer åt själva filtret. På motorn sitter även ett varningssystem som känner av ifall det kommer in vatten i bränslesystemet. Även denna måste tas bort innan filtret kan bytas.

– Vi skruvar bort filterenheten, häller ur bensinen och ser så att vi inte har något vatten i bensinen. Därefter tar vi bort det lilla filtret. Här kan man ofta se ganska stor skillnad på det gamla filtret och det nya. Det är också ett tecken på att filtret behövs för att få bort orenheter och vatten, säger Lasse Eriksson.

Kan man se om det är smuts i bensinen?

– Ja det kan man, det är också därför vi häller bensinen i en genomskilnlig burk där vi kan besiktiga huruvida smuts eller vatten tagit sig in. Men i detta fallet så ser allt bra ut.

Nu återstår att montera det nya filtret.

– Filtret sitter på en o-ring så det är bara att trycka upp det så att det fastnar. Därefter gängar vi på koppen igen och drar till den ordentligt så vi inte får något läckage. Sen ansluter vi varningssystemet.

Bränslefiltren är som tidigare nämnt mycket billiga. Till en mindre motor börjar de runt femtiolappen men oavsett pris är det värt att slippa en bogsering när man är ute på söndagstur.

– Snåla aldrig in på filter och olja med mera så klarar vi sommaren utan några motorstopp, säger Lasse Eriksson.

Här hittar du de andra delarna av Svenska Sjös Utombordarskola en kunskapsserie producerad i samarbete med Skippo.se!

Comment (0)

Comments are closed.