Koster – en komprimerad guide till havsidyllen

2023 Aug, 10 (0) Kommentarer

Du som kund på Svenska Sjö Båtförsäkringar får följa med när Claes Olivecrona och Gustav Morin från Skippo tar sikte på Koster för en reportageresa. Efter en natt med vindstyrkor på upp mot 29 meter per sekund bjuder upptäcktsresan på en fartfylld färd med himmel, hav och ett stort misstag.

Koster – en plats med en minst sagt rik historia full av skrönor, fiskehistorier, katastrofer, svåra grundstötningar och ett ömsom bekymmersfritt och ömsom hårt liv på en hårt vindpinad utpost.

Ta bara historien om hur och varför grundet Julnatta fick sitt namn. Eller om hur folk slog sig ned här redan 500 år f.Kr. Eller hur man har bott och verkat på Koster i alla tider. Eller…

Ja det går att fortsätta i tid och otid. Det koster saknar hittar man nog ingenstans. Vår guide, Douglas Lipkin, kan platsen utan och innan. Han vägleder oss till snorkelleder, sagolika gästhamnar och mycket mer.

Vad får man absolut inte missa på Koster? Svaret är trefaldigt:

  1. Vandringsrundan runt Nordkoster – ett måste!
  2. En bestigning av Valfjället – ej att förglömma.
  3. Naturhamnarna i Tjälleskär – något som bara ska besökas.

Fyrfantasten som studerat ingångsbilden kanske kan notera att vi även gör en tur till Sveriges västligaste fyr – Ursholmen. Här avslutar vi den andra delen medan morgonljuset dränker den Bohusländska skärgården.

Det stora misstaget? Att avsätta på tok för lite tid för att upptäcka sagolika Koster.

Missa inte heller den fartfyllda färden till Väderöarna i del ett av Upptäcktsresan Västkusten, ett reportage av vår redaktionella samarbetspartner Skippo!

Comment (0)

Comments are closed.