Dags att lacka om friborden? Testa att foliera båten!

2023 May, 10 (0) Kommentarer

Att foliera bilar är inget nytt men på sjön är det ännu inte lika vanligt. Men kanske kan det vara ett bra alternativ till den långa processen att lacka om en båt? Familjen Dolk testade plastfilm på sin Farr 31. Resultatet blev slående. Se inslaget och läs intervjun med Svenska Sjös försäkringstagere Jonas Dolk. Kanske kan du inspireras att foliera båten du med?

En kappseglingsmaskin stod högst upp på listan när Jonas och Anna Dolk letade segelbåt. Men paret ställde också krav på att familjen skulle kunna få plats att semestra ombord.

När de 2006 hittade en Farr 31:a var valet sjävklart. En snygg kölbåt med segelegenskaper likt en jolle – som gjort för två inbitna kappseglare. Under åren har kappseglingarna varit många och båtprojekten likaså.

– Jag har gjort väldigt mycket på båten genom åren. Allt från att sätta dit peke till att bygga om hela inredningen. Skulle kunna säga att jag fixat med det mesta som man kan göra, säger Jonas Dolk.

Bli av med en möljkig gelcoat

Ett projekt som på senare år blivit allt mer pockande är färgen på friborden. Efter många år till sjöss och lika många vårrustningar med polertrasa och rubbing var gelcoaten så gott som slut. Då ställdes Jonas och Anna inför projektet att lacka om båten.

– Det skulle bli andra gången jag sprutlackerade en båt så jag vet hur mycket arbete runtikring det kräver. Man ska ha en bra lokal eller ett tält med rätt lufttryck och allt måste täckas av så att färgen inte kommer någonstans där den inte ska vara. Då fick jag idén att kolla upp det här med foliering, säger Jonas Dolk.

Det skulle visa sig vara ett framgångskoncept.

Även om Jonas var frestad över att testa foliera båten på egen hand är hand glad att han lämnade det åt proffsen. Istället gick han loss med gelcoatspackel för att få bort små skavanker båten dragit på sig under åren.

– Även när man folierar så ser man allt igenom filmen. Det gör att alla små hack och repor måste fixas till, men däremot så krävs ingen polering vilket sparar tid.

För Jonas och Anna var den sparade tiden mest tilltalande. De små skadorna på friborden tog inte mer än en dag att laga. När skadorna var reparerande backades trailer och båt in i ett skjul där proffsen tog över för själva folieringen.

Spara tid och pengar genom att foliera båten

Samtidigt fordrar foliering frågor. Hur bestående kan en plastfilm som utsätts för väder, vind och UV-strålning egentligen vara?

– Vad gäller hur UV-beständig filmen är så får man nog helt enkelt följa specifikationerna på filmen man väljer. Det finns såklart olika kvaliteter men den jag valde ska hålla i cirka tio år utan att bli allt för urblekt, säger Jonas Dolk.

Beträffande skav, repor och mindre skavanker tror inte Jonas att de ska behöva oroa sig allt för mycket.

– Små repor ska självläka från solen medan större repor som inte gått igenom filmen går att polera bort. Går det däremot hål behöver man byta den delen och då kan det lätt synas att det är en lagning, säger Jonas och fortsätter:

– Vad jag är lite orolig över är ifall skot som dras mot friborden skulle kunna skapa friktion som i sin tur värmer upp och går igenom filmen. Men det återstår att se efter sommaren.

Väl inne i skjulet gjorde firman han anlitat jobbet färdigt på en dag. Men förutom tid så sparade familjen Dolk även en slant på att strunta i sprutlackeringen. Enligt Jonas egna uppskattningar kostade plastfilm och jobb bara hälften av vad en omlackering skulle ha gjort.

– Jag tycker att det har varit otroligt smidigt. Vi hade en liten tanke om att försöka göra allt jobb själva. Men jag är oerhört glad att det inte blev så. Det krävs så mycket kunskap och erfarenhet. Dessutom fick vi ett så himla bra och trevlig bemötande från de som gjorde jobbet, säger Jonas Dolk.

Comment (0)

Comments are closed.