Vinteräventyret dag två – det spricker upp!

2024 Feb, 23 (0) Kommentarer

I kontrast till första dagen av vinteräventyret, erbjuder den avslutande en helt annan upplevelse. Hemkommen och omgiven av värme, vill Gustav Morin från Skippo inspirera andra att våga sig ut på liknande upptäcktsresor. Han delar dessutom med sig av råd för hur dessa äventyr kan utforskas även utan tillgång till en egen båt.

Skippos Gustav Morin har nu hunnit värma sig och vi får till ett snack med honom om det han fått uppleva under vårt gemensamma vinteräventyr. Om första dagen kantats av kyla, motgångar och ett litet mått av misär har den andra dagen varit något helt annat. Men med det sagt har kylan varit fortsatt närvarande.

Ska vi ta vid där vi slutade?

– Efter en utmanande dag var ankomsten till Sandhamn nästan som en dröm. Som jag tidigare nämnde, upplevde vi något helt underbart på Seglarhotellet, särskilt eftersom det var öde. Vi njöt av god mat, bastade – allt var precis som alltid, fantastiskt. Trots att hotellet hade en viss ‘The Shining’-atmosfär, var det otroligt välkomnande,” berättar Gustav Morin

Då var ni varma och utvilade till dagen därpå alltså?

– Ja, det stämmer, och det var tur att vi var det för dagen började tidigt,” säger Gustav och fortsätter:

– Den andra dagen blev verkligen som tagen ur en dröm. Vi startade i gryningen och styrde nordost mot Björkskär. Visst var sjön ruffig, och vi var tvungna att då och då stanna för att torka bort det frusna stänket från fönstren. Men varje ögonblick var värt det, för när vi nådde fram till den lilla ögruppen ytterst i skärgården och såg ut över det öppna havet, var det en upplevelse utöver det vanliga. Jag skulle vilja påstå att det är en av de mest magnifika upplevelserna man kan ha.

Men hit är det ju många som åker på sommaren. Vad gör det så speciellt bara för att det råkar vara vinter och minusgrader utanför hytten?

– Det är något man nästan måste se med egna ögon, men det kändes som att havet kokade. Det steg rök från vattenytan så långt ögat kunde se. Vi som var ombord är överens om att det är en otrolig syn som är sällsynt vid andra tider på året. Till och med vår följeslagare, Henrik Trygg, som är en av Sveriges mest erfarna skärgårdsfotografer, blev förbluffad och mycket tagen av upplevelsen, berättar Gustav Morin.

Men väl där ute, vad gör man? Det är väl ändå för grunt för att komma in i de riktigt grunda vikarna.

–Just där visar sig fördelarna med SUP och kajak. En del kanske tycker att jag och Emma var tokiga, men om man verkligen vill nå fram till de där speciella pärlorna, då är det inte möjligt med något som har djupt djupgående.

Vad finns där som är så spektakulärt?

– ag paddlade på den lugna sidan av skären, medan bara några meter bort, på andra sidan klipphällen, mötte jag ett stormigt hav. Plötsligt, mitt på isflaket framför mig, dök det upp en mink! Oavsett vad man tycker om dem, måste jag erkänna att det var en mäktig syn.

Se bilderna från första dagen här!

Det låter ju helt otroligt, men var tog ni vägen sen? Fick ni värma er innan det bar hemåt igen?

– Precis! Efter denna fantastiska naturupplevelse styrde vi mot insidan av Björkskär, den del som de flesta känner till. Där möttes vi av lugnt, klart vatten och nästan ingen vind alls. Med rätt kläder på kände vi inte ens av kylan. Men det som verkligen satte guldkant på dagen var när vi upptäckte att bastun längst in i viken var öppen och redo att värmas upp. Ett magiskt avslut på en magisk dag, säger Gustav Morin.

Allt detta låter ju fantastiskt härligt men vem som helst kan kanske inte göra ett vinteräventyr i skärgården? Jag menar det krävs ju först och främst en båt som pallar med äventyret och det har ju långt ifrån alla.

– Det är sant, och även om inte alla kan återskapa en resa precis som vår, vill jag ändå påstå att de flesta har möjlighet att ta sig till de båtar som avgår från Stavsnäs. Man kan bära med sig en uppblåsbar SUP på ryggen eller hyra en kanot på Sandhamn. På så sätt, och med rätt kläder, kan man självständigt uppleva skärgården i dess vinterdräkt.

Comment (0)

Comments are closed.