Stockholmradio utvecklar utbildningsverktyg för VHF

2022 May, 25 (0) Kommentarer

Öka tryggheten till sjöss! VHF är oumbärligt i områden där mobilen saknar täckning eftersom en VHF-radio både fungerar som kommunikationsradio och telefon. Tryggheten ökar väsentligt eftersom du i princip alltid är nåbar och kan anropa vid behov. Perfekt när du vill ge dig ut på äventyr kring oupptäckta havsvikar och folktomma klippor.

Nytt digitalt verktyg från Stockholmradio

Stockholmradio har tagit fram två nya tjänster som är helt utan kostnad, för alla som använder en VHF-radio inom fritidsbåtlivet. Vi värnar om sjösäkerhet och uppmuntrar till utbildning, så oavsett om du är ny på sjön eller erfaren så finns nu VHF-utbildningen i den nya simulatorn till för att fräscha upp kunskaperna. För att komma till utbildningen hos Stockholmradio, klicka här!

Svenska Sjö samarbetar tätt med Stockholmradio och som försäkringstagare kan du ta del av ett VHF-abonnemang till ett förmånligt pris. Men vad innebär VHF och vilka är Stockholmradio? VD Jens Johansson berättar mer och visar hur ett anrop till deras ledningscentral kan gå till. Häng med och träffa Stockholmradio!

Vi älskar äventyr till sjöss!

Karga klippor i Bohuslän, dallrande högsommarvärme längs norrlandskusten och trollbindande Vänervikar – Det råder ingen tvekan om att Sverige har några av världens vackraste vattenmiljöer. Stockholmradios vision är att båtentusiaster ska kunna njuta av friheten till sjöss utan problem. Till deras hjälp har de bland annat VHF som ger dig täckning i områden där det mobila telefonnätet sviker.

VD Jens Johansson: ”Som Sveriges enda civila kustradiostation levererar vi radiobaserade tjänster mot både yrkessjöfart och fritidsbåtar. Tack vare ett nät av radiomaster, kan vi kommunicera med dig var som helst utefter kusten och i Vänern, Vättern och Mälaren. I vår service ingår bland annat upplysningar om kustväder, navigationsvarningar och förmedling av samtal till och från det publika telefonnätet. Självklart tipsar vi också om närmaste apotek, vårdcentral, dieselmack, gästhamn och annat som du kan ha nytta av när du är ute på sjön!

Fem fördelar med VHF:

  • VHF är oumbärligt i områden där mobilen saknar täckning eftersom en VHF-radio både fungerar som kommunikationsradio och telefon. Tryggheten ökar väsentligt eftersom du i princip alltid är nåbar och kan anropa vid behov. Perfekt när du vill ge dig ut på äventyr kring oupptäckta havsvikar och folktomma klippor.
  • Tack vare 49 basstationer (kanal 16) ger VHF täckning längs hela den svenska kusten samt våra största insjöar Vänern, Vättern och Mälaren. VHF-abonnemanget ger dig dessutom rätt att ringa hem ”på kredit” via andra länders kustradiostationer –en extra trygghet vid långseglatser längs främmande kuster.
  • Förutom kontakt via telefonnätet, kan du kommunicera direkt med Sjöräddningscentralen i Göteborg, Stockholmradio, närliggande fartyg, brovakter, lotsstationer med mera.
  • Med VHF kan du enkelt hålla kontakt med andra båtvänner om ni ligger inom radioräckvidd från varandra. Oumbärligt när du samseglar, går i eskader, eller om du bestämt träff med en båtvän i någon trevlig naturhamn. Om du av någon anledning inte får direktkontakt med båten kan du alltid använda Stockholmradio för att bli länkad via någon av våra 46 basstationer (trafikkanaler för kustradion) längs kusten.
  • Som VHF-abonnent anropar du Stockholmradio direkt på VHF och slipper kostnaden för mobilsamtal när du vill ha hjälp med något.
Klicka på bilden för att komma till erbjudandet hos Stockholmradio. Din Svenska Sjö-rabatt är förinställd. Obs – gäller endast nyteckning av VHF-abonnemang.

Att tänka på vid sjösättning

  • Antennkabel och koax är en färskvara. Desto dyrare kabel ju längre håller den. Är den gammal så bör den bytas ut.
  • Kontrollera alla kopplingar så att det inte finns glappkontakt eller att kopplingen har oxiderat.
  • Göra ett testanrop till Stockholmradio så att du vet att radioanläggningen fungerar innan du ger dig ut på sjön!

Certifikat och tillstånd

Vi rekommenderar utbildning i navigering, läs gärna mer om Svenska Kryssarklubbens utbildningsutbud på deras hemsida genom att klicka här!

För att börja använda VHF behöver du:

  • Ett VHF-certifikat (SRC – Short Range Certificate), som du får efter en kortare utbildning och avlagt prov. Certifikatet gäller livet ut. Du kan också läsa på egen hand.
  • Ett tillstånd från Post och Telestyrelsen, PTS. Med tillståndet får du även en ”anropssignal”, vilken är båtens unika identitet i samband med radiokommunikation. Stockholmradio hjälper dig gärna med formaliteterna kring ansökan.

Comment (0)

Comments are closed.