Vanligaste frågorna om våra försäkringar – experten svarar
För många är försäkringar något av en djungel. Svenska Sjös kundservicechef Barbro Blomqvist går igenom och ger svar på de vanligaste frågorna om båtförsäkringar.
Frågorna är många: Vad ingår i försäkringen, vart kan jag vända mig om jag går på grund, och vad kan jag göra för att sänka min premie?
– Den absolut vanligaste frågan vi får nog vad värdet på båten som ska försäkras är. Vi brukar då förklara att det är dagens köp och säljpris. Vissa tänker att de vill lägga ett högre värde om båten blir stulen men då menar vi att man betalar för mycket i premie, säger Barbro Blomquist.
Det kan också vara bra att veta vad som ingår i värdet. I vissa fall kan utrustningen i båten vara mer värd än båten själv. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring båten och utrustningens värde.
– Du ska tita igenom ditt värde varje år om det höjs eller sänkts. Under många år har det gått ner men under pandemin steg priserna igen. Så det är ett bra exempel när man bör vara noga med att kontrollera. Elektronik och inventarier tappar värde varje år men när vi gör en bedömningen så är det hela paketet som vi tittar på, säger Barbro Blomqvist.
Täcker försäkringen skador även om båten är utlånad eller uthyrd?
– Du får hyra och låna ut hur mycket du vill. Däremot kan det vara bra att veta att en extra självrisk på 5 000 kronor tillkommer. Därför kan det vara bra att ta ut 5 000 kronor i deposition om det är så att man hyr ut båten, säger Barbro Blomqvist.
En båtförsäkring från Svenska Sjö skyddar dig dessutom om olyckan skulle vara framme. Försäkringstagare hos oss har en egen larmcentral som går att kontakta när som helst på dygnet för transport till närmaste hamn eller varv.
Är olyckan ett resultat av grundstötning? Då finns det dessutom gott skydd för reperation i försäkringen.
– Ännu en vanlig fråga är om maskinskador. I grundskyddet ingår ersättning om man har gått på grund och kört sönder motor och propeller. Skulle motorn däremot haverera så måste man ha ett så kallat maskintillägg. Det går att teckna om motorn inte är äldre än 10 år och ingår under de första fem, säger Barbo Blomqvist.
En vanlig fråga är hur noggrann man bör vara med att låsa fast sin båt i bryggan. Något sådant krav har dock inte Svenska Sjö. Däremot ska utombordare alltid vara fastlåsta med ett låst godkänt av Stöldskyddsföreningen.
Hur får man ner sin försäkringspremie?
– Har man förarbevis lämnar Svenska Sjö 10 procent rabatt. Går man med i Svenska Kryssarklubben eller ansluten båtklubb får man ytterligare 10 procent. Är värdet på båten över 200 000 kronor och man installerar en spårsändare får man ytterligare 10 %, säger Barbro Blomqvist och fortsätter:
– Men det fina är att om det går bra för oss så återkommer en resultatbonus på nästkommande årspremie. På så sätt kommer ett gott resultat både båtklubbar och båtägare till dels!
Svar på fler av de vanligaste frågorna om båtförsäkringar hittar du här!
Comment (0)