Undvik onödiga båtskador – ta del av vår kunskapsbank!
Båtsommaren närmar sig med stormsteg och många är de som inte kan bärga sig för att ge sig ut på sjön. Men med sommaren kommer även båtskador. Är det kanske första året med båten eller har vintermånaderna gjort dig lite ringrostig? Oroa dig inte – vår kunskapsbank och några tips från experten Per Ingberg ger dig en problemfri säsong till sjöss!
När det kommer till båtskador är grundstötningen gravt överrepresenterad. Nästan hälften av alla skadeärenden som vi på Svenska Sjö får in rör just grundstötningar. Många känner nog dessutom igen sig i var dessa olyckor oftast äger rum.
– Folk går på grund i det vi betraktar som hemmavatten eller kända vatten för båtägaren. Visst går det att spekulera på vad det beror på men i många fall tror jag att det är för att man åkt i det där sundet eller nära den där udden gång, på gång, på gång. Men en dag är man lite för avslappnad, kommer lite för nära, och då sker skadan, säger Per Ingberg, skadechef på Svenska Sjö.
Men visst finns det betydligt många båtskador än grundstötning.
Andra båtskador och hur du skyddar dig
Förutom grundstötning så är andra vanligt förekommande är brand och stöld. För att skydda sig mot den sistnämnda finns det ett antal knep att ta till. Först och främst är det klokt att fylla i och spara sitt båtkort. Utöver detta kan det vara värt att installera en spårsändare, en åtgärd som dessutom kan ge rabatt på försäkringspremien.
Andra metoder är bland annat DNA-märkning, lås för utombordare (vilket finns med i våra försäkringsvillkor), och startspärr.
Att däremot skydda sig mot brand kan tyckas vara krångligare. Men även här finns ett antal goda råd att beakta.
– Gå över all utrustning och se till att allt från kablage till klamrar och slangar är i gott skick. Känner man sig osäker bör man anlita en mekaniker eller elektriker som har koll, säger Per Ingberg
Många känner sig dessutom oroliga över att blixten ska slå ner och antingen orsaka brand eller slå ut hela elsystemet. Det kan då vara bra att veta att de allra flesta skador från blixtar som sker inträffar när båten är kopplad till landström. Därför kan det ibland vara klokt att överväga ifall båten verkligen behöver ligga inkopplad vid bryggan.
För att få en bättre överblick över dessa råd och ta del av vår mångåriga kunskap rekommenderar vi dig att ladda ner vår båtägarguide.
– Som i alla fall med båtar och fritidsbåtar är det fortlöpande underhållet viktigt. Det finns en hel del väldigt bra tips och trix i Båtägarguiden som man kan ladda ner kostnadsfritt från vår hemsida, säger Per Ingberg.
Comment (0)