Tips inför vinteruppläggningen – Svenskasjörapporten #4

2017 okt, 12 (0) Kommentarer

Ökat båtliv och fler skador

För många av oss börjar båtsäsongen närma sig sitt slut. Det finns indikationer på att fler har varit ute på sjön under längre tid i år jämfört med förra året. Att båtlivet har ökat är mycket positivt men det här har också resulterat i fler men också större skador i form av grundstötningar och kollisioner än under ett normalår.

Och i våras ökade stölderna av utombordsmotorer markant. Totalt har vi hittills (jan-aug) reglerat 1 548 skador vilket är drygt 10 % fler än motsvarande tid förra året. Våra skadereglerare har fått jobba hårt under sommaren, hårdare än någonsin men det beror också på att vi blivit fler kunder. Vid uppläggning och tiden direkt därefter är det stor risk att det kan komma en andra stöldvåg så har du en utombordsmotor som absolut måste sitta kvar på båten, var på din vakt och se över och vid behov, förbättra ditt stöldskydd.

Tips inför vinteruppläggningen

Här kommer några enkla tips på hur du kan undvika obehagliga överraskningar. Vi vill också gärna få dig att, hur tråkigt det än låter, vara riskmedveten och att kolla till båten regelbundet. Gör det till en vana, en rutin lika naturlig som andra aktiviteter i din vardag.

Stöldskyddet-utombordare

Har du båten på en uppläggningsplats du delar med andra så är det bäst om ni har nattvakt. Även när båtarna är på land, främst tiden efter upptag, då vi av erfarenhet vet att årets andra stöldvåg brukar komma.

DNA /micropunktsmärkning är ett bra sätt att göra båtmotorer och båtdelar mindre intressanta att stjäla då de går att identifiera om de påträffas. Viktigt för den förebyggande delen är att det är tydligt skyltat på båt och vid områdesinfart. Har du en nyare, upp till fem år gammal motor så är du extra utsatt, det ser vi i stöldstatistiken. Stöldtrenden går mot nyare och allt större motorer. Det säkraste är att montera av motorn över vintern och förvara den inlåst eller hos en serviceverkstad. Är den för stor för att monteras av så kan spårsändare på motor också vara effektivt och ger rabatt på premien. Testa att du har kontakt med sändaren så den fungerar när det kan behövas. Byt till fräscha batterier. Reagera på signal från sändaren, stölderna brukar ske på nätterna när vi normalt sover. Lås fast motorn ordentligt om du inte kan ta av den.

Läs mer om spårsystem och märkning.

Gör det svårt för tjuven

Försök att ställa upp båten så det är trångt att komma åt motor och drev. Tänk dig att du ska ska få loss din egen motor och frakta iväg den, går det lätt så kommer tjuven garanterat tycka samma sak, klura ut ngt som gör det svårare. Det gäller att hela tiden tänka ”göra det svårare och mindre attraktivt för tjuven”. Har du båten med motor på stående på trailer hemma på garageuppfarten? Just garageuppfarten är ett inte ovanligt ställe där motorer försvinner. Kan du ställa den lite mindre synligt så den inte lyser från vägen är vi mycket tacksamma.

Som tidigare nämnts och viktigast av allt, om motorn inte är avplockad och inlåst, är att ha uppsyn och bevakning där du har din båt. Håll ögon och öron öppna och rapportera händelser och incidenter till varandra och andra klubbar i närheten.

Storm och regn

Kontrollera regelbundet att presenning och annat täckmateriel sitter ordentligt. Det kan annars ge oönskat vatten i båten men också riskera att båten välter då stormar tar tag i en fladdrande press. Har det snöat? då är det extra viktigt med tillsynen och att få bort snö så att det inte blir smältvatten i båten. Kolla också att båten ligger väl på stöttorna och att den inte rört sig.

Här hittar du tips på hur du kan förbygga skador.

Comment (0)

Kommentarer inaktiverade.