Förmedlingsbedrägeri – ett växande problem

2023 Aug, 24 (0) Kommentarer

Larmtjänst varnar för förmedlingsbedrägeri – en brottsform som blir allt vanligare. Under våren och sommaren har flera ärenden kommit in till Polisen. Vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar tillsammans med Larmtjänst berättar vad du ska se upp för.

Har båten legat tillsalu länge? Plötsligt får du ett meddelande på Blocket från ett företag som kan hjälpa dig få den såld. Om de inte lyckas lovar det förmedlande företaget att köpa båten av dig efter en förutbestämd tid.

Låter det lite för bra för att vara sant?

Troligen är det också det. Under sommaren har så kallade förmedlingsbedrägeri blivit vanligare.

– Vi tror också att det finns många fall som int når oss. Kanske vill mans sälja sin båt och annonsen har legat ute under en längre tid. Då hör det av sig någon med ont uppsåt. Man blir utsatt för ett bedrägeri, står utan båt och pengar, säger Viktor Eklöf utredare på Larmtjänst.

I flera av de fall som kommit till ytan under de senaste månaderna så rör det sig om ett förmedlingsföretag i Malmö. Efter avtalade 45 dagar har säljaren inte fått en krona och företaget går inte att få tag på. I det mest nyliga fallet rörde det en Sealine 390 Statesman (båten på bild i artikeln), då hävdade företaget att båten blivit stulen utomlands.

Vid en händelse som detta täcks inte heller båten av försäkringen då det klassas som bedrägeri eller förskingring.

Polisanmäl förmedlingsbedrägeri på en gång

Anar du oråd och känner tror att du kan ha blivit utsatt för ett liknande bedrägeri? Då bör du kontakta polis omgående.

– Det viktigaste att ta med sig i anmälan är båtens unika identitet i form av motor- eller skrovnummer, stöldskyddsmärkning eller liknande, säger Viktor Eklöf.

Hur kan man förebygga för att slippa bli utsatt för bedrägeri som detta?

– Det bästa är att ta kontakt med branschorganisationen Sweboat. Där kan man få svar huruvida återförsäljaren eller förmedlaren är registrerad som ett medlemsföretag eller inte, säger Viktor Eklöf.

Comment (0)

Comments are closed.