Bedrägeri vid båtköp – så gör du en trygg och säker affär

2023 May, 31 (0) Kommentarer

Bedrägeri på andrahandsmarknaden är en ganska vanlig företeelse. Men hur vet man att båten är stulen, spekulerar du på en båt som du misstänker är stulen, och hur anmäler man en stöld? Larmtjänsts båtexpert Viktor Eklöf vägleder oss för att undvika fallgropar och i värsta fall – häleri.

Har motorn gått sitt sista varv inför sommaren, eller har familjen bara vuxit ur båten? Vistas du oftare på köp- och säljsidor för begagnade båtar och motorer. Då kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam för att inte råka ut för bedrägeri.

Om du misstänker bedrägeri

Inför sommarsäsongen är det lätt att falla för annonsen som verkar lite för bra för att vara sann. Om så verkar så är det ofta även fallet. Med några grundläggande frågor och inspektioner kan dock du undvika att köpa en båt som egentligen tillhör någon annan och spara dig själv en väldans massa besvär.

– Först och främst bör man alltid undersöka motorn eller båten fysiskt på plats. Då ska man titta på handlingarna som säljaren har, se till så att motornumret stämmer överens och göra en helhetsbedömning bedömning. Därefter kan man stämma av motor- eller skrovnummer med Polisen på 114 14. Det gör man för att säkerställa att motorn inte är anmäld som stulen, säger Viktor Eklöf, utredare och specialiserad inom båtar på Larmtjänst.

Nästa steg är dock ett som många glömmer.

– Det är vanligt att man bara gör en sökning hos Polisen men vi rekommenderar att även göra det i vårt system. Eftersom att de båda databaserna inte pratar med varandra kan en båt eller motor vara anmäld stulen i det ena men inte i det andra.

Larmtjänsts Båtstöldsregister hittar du här!

För att göra en sådan avstämning använder man med fördel det formulär som finns på Larmtjänsts hemsida. Där skriver man in skrov- och motornummer.

En annan bra tumregel är att inte godta när skrov- och motornummer saknas. När det gäller nyare modeller bör detta definitivt ses som en röd flagga.

Om man misstänker att man blivit erbjuden att köpa stulna båtprylar, hur går man då tillväga?

– Det finns ingen annan hantering än att kontakta polisen och lämna över den information som man har. Då får man också redogöra varför man tror att föremålet skulle vara stulet, säger Viktor Eklöf.

Om båten blivit stulen

Men misstag kommer att fortsätta att ske och båtägare kan gå länge utan att vara medvetna om att de blivit utsatta för bedrägeri. Det finns fall där en båt visat sig var stulen först när det inkommit en skadeanmälan till försäkringsbolaget.

Sen finns det alltid en båtägare på andra sidan av bedrägeriet – den som blivit bestulen. Även i den situationen finns det några handfasta råd om hur man agerar bäst.

– Grund och botten är att se till så att båtkortet ifyllt och inlämnat till försäkringsbolaget vid införsäkringen. Upptäcker man att sedan att man blivit utsatt för stöld kan man ta kontakt med sitt försäkringsbolag som kan ge de uppgifter som är viktiga att lämna vid en polisanmälan.

Det är inte ovanligt att en båtägare som blivit bestulen ringer direkt till polisen och ger knapphändiga uppgifter. Ofta är det bättre att samla alla uppgifter först för att sedan göra en anmälan som stöld.

– För att stoppa handeln med stulna båtar och motorer behöver informationen vara så komplett som möjligt. Då kan Polisen arbeta med sina kollegor inom schengenländerna för att förhoppningsvis hitta och föra tillbaka båten till ägaren, säger Viktor Eklöf.

Du kan läsa mer om hur du skyddar dig mot stöld i Svenska Sjös kunskapsbank eller i vår kostnadsfria Båtägarguide!

Comment (0)

Comments are closed.