Snart startar årets allsvenska! Svenska Sjö är försäkringspartner för andra året

2016 May, 18 (0) Kommentarer

Allsvenskan – Andra sommaren

Nu är allsvenskan i segling igång igen och Svenska Sjö är försäkringspartner för andra året. I fjol när allt var nytt var det många som inte riktigt visste hur det skulle bli. Men nu vet vi.

Hos många klubbar har Allsvenskan etablerat sig som en av årets viktigast kappsegling, men målsättningarna skiljer sig åt. I Halmstad satsar man en miljon kronor på projektet med två nyinköpta J/70:or. Hos fjolårsmästarna KSSS, satsar man ännu hårdare men tror det blir tuffare att vinna i år. Och hos nykomlingen SS Kaparen är målsättningen att hänga kvar.

Gemensamt för de tre klubbarna är att de satt klubbandan i fokus. Allsvenskan är allas angelägenhet och man vill engagera alla åldrar. Hos samtliga tre är yngste seglaren i det allsvenska laget runt 16 år och den äldste runt 70.

– Vi har många duktiga seglare i vår klubb så vi bestämde redan inför förra året att vi skulle ställa upp med olika besättningar varje gång. Vi skulle ha både tjejer och killar. Och vi skulle ha olika åldrar i laget, säger säger Magnus Woxén som är lagansvarig för KSSS och fortsätter:

– Det sistnämnda lyckades vi verkligen med. Vår yngste seglare var 17 och vår äldsta 73 år. Och det var alltså fyra olika seglare vid varje tillfälle

Det klassiska segelsällskapet Kaparen från Gottskär och Kungsbackafjorden är en av nykomlingarna i årets Allsvenska. Förberedelser och träning pågår för fullt och målsättningen är klar:

– Vi vill skapa en ännu bättre klubbanda och så vill vi hemskt gärna hänga kvar, säger Karin Koritz som sitter i styrelsen och är en av klubbens eldsjälar.

– Med ett stort intresse från medlemmarna har det inte varit helt lätt att få ihop ett lag. Dels vill vi att alla som vill ska få vara med, dels vi ha ett bra lag och dels vill vi ha en bra spridning i åldrarna. Vi vill att unga och gamla ska lära av varandra, säger Karin Koritz och fortsätter:

– Men nu tycker vi att vi fått ihop ett bra lag med 15 seglare från 16 till 60 år. Och alla kommer att få segla i allsvenskan.

Även om träningarna är i full gång så får de i år hålla till godo med C55:or

– Vi har ingen J/70 idag. Men vi har två på gång. Förhoppningsvis finns de på plats till nästa år, säger Karin Koritz.

En klubb som däremot har skaffat J/70:or är Halmstad SS som kom fyra i fjol.

– Vi från styrelsen ser stora möjligheter för föreningen att stärka återväxten bland ungdomar med attraktiv, fartfylld segling där flera generationer seglare möts under fantastiska former, säger ordförande Folke Berntsson.

Med två nya J/70 är förväntningarna på säsongen 2016 höga. Klubben slutade 2015 på en fjärde plats efter en rafflande serie där det in i det sista var oklart vilken klubb som skulle vinna totalt.

– Efter framgångarna i Allsvenskan startade vi ett projekt för att främja segelsporten och ytterligare stärka klubbkänslan. I vintras beslutade HSS därför att satsa runt en miljon på projektet och att köpa in två helt nya båtar till klubben, säger Folke Berntsson.

Seglingsallsvenskan är ett nytt kappseglingskoncept med korta banor nära land, i snabba J/70-båtar. 2015 deltog 18 klubbar och det genomfördes totalt 123 race vid tre olika tillfällen. I år kommer Allsvenskan att utökas till fyra regattor.

Premiären för Allsvenskan 2016 sker i Motala (20-22 maj). Sedan arrangeras Allsvenskan i Ekerö (10-12 juni), Malmö (12-14 augusti) innan avslutningen i Göteborg (2-4 september). Det är klubbarna – och inte de individuella seglarna – som gör upp om vilken klubb som till slut bärgar guldet.

Comment (0)

Comments are closed.