Slussa säkert!

2023 Oct, 11 (0) Kommentarer

En tur på kanalerna är det många som lockas av. Men väl där kan proceduren att slussa bli en skrämmande sådan. Vi ger råd för hur man slussar tryggt och säkert!

För många är proceduren med att slussa en ny upplevelse. Som tur väl är har många av de större kanalsystemen tryckta råd, anvisningar, brosignaler och öppettider att ta del av. Slusspersonalens anvisningar ska dock alltid följas och yrkestrafik har alltid företräde.

Några praktiska råd är att se till så att båten har väl tilltagna fendrar på vardera sida och det bör alltid vara minst två personer ombord för att passa förtöjningar i land och på båten.

När man slussar upp kan aktertampen läggas fast i båten och fast i land. Förtampen först fast i land och tas hem löpande i takt med att slussen fylls, aktertampen sköter sig själv. På nedvägen är proceduren något annorlunda. Då görs för- och aktertamp fast i båten och träs runt en pållare i land och tillbaka ombord på båten. Här gäller det att hålla fast i änden och ge efter allteftersom att båten ”sjunker” med vattenytan. Ifall något skulle fastna är det alltid klokt att ha en lätt tillgänglig kniv för att kapa eventuella förtöjningslinor.

Du har väl inte missat när vår alldeles egna Roger Jonsson tog med sin dotter saga i Svenska Sjö-båten för en kanalresa de sent ska glömma?

Comment (0)

Comments are closed.