Säkerhetskontroll – förebygg onödiga skador på semestern

Båtsäsongen är i full sving och på fjärdarna fars det fram och tillbaka. Men när fler ger sig ut på sjön ökar också olyckorna. Ibland till följd av oaktsamhet och ibland till följd av bristande kontroll. Tillsammans med vår ägarförening Svenska Båtunionen har vi hjälpt till att ta fram en säkerhetskontroll som bör göras flera gånger under säsongen!
Faktum är att många skador på såväl båt som båtägare går att förebygga. En av nycklarna till detta är att hålla sin båt i gott skick och göra regelbundna kontroller.
Per Ingberg, skadechef här på Svenska Sjö Båtförsäkringar är en av upphovsmännen till SBU:s säkerhetskontroll. Han menar att det är en alldeles utmärkt tjänst för både den vane och ovane båtägaren.
– Man gör löpande kontroller för att undvika skador och fel. Har du till exempel inget öskar eller handtaget till länspumpen ligger i land när båten börjar ta in vatten går det väldigt fort, säger Per Ingberg.
Det är dessutom relativt vanligt att de ärenden som kommer in till Per och hans kollegor hade kunnat förebyggas med en extra säkerhetskoll.
– Exakt hur många som är en direkt orsak av bristande förberedelse eller en andel av totalen är svårt att ge. Däremot kan jag säga att en stor andel av de skador vi får in hade kunnat undvikas om man hade gjort en säkerhetskontroll innan man gett sig ut.
För säkerhetskontroller är något som bör göras löpande. Många nöjer sig med att kolla genomföringar eller motorrum när båten sjösätts för att sedan glömma bort dessa i semesterfirandet.
Säkerhetskontroll – en billig försäkring
Att få in en rutin där några enstaka saker kollas varje gång det är dags att ge sig ut på sjön kan räcka långt.
Finns det något du rekommenderar att man alltid gör innan det är dags att ge sig ut med båten?
– Har man en båt med motor i bör man följa motortillverkarens instruktioner. Där finns rekommendationer och checklistor som alltid är värda att gå igenom. Ofta är det enkla saker som att kolla efter vatten eller olja i motorutrymmen och så att motorn går som den ska, säger Per Ingberg och fortsätter:
– Generellt sätt bör det alltid vara tätt, rent och helt. Det tar ingen tid att göra en sådan kontroll men det är en enkel och billig försäkran.
Hos SBU hittar man webbverktyg framtaget för olika typer av fritidsbåtar då kontrollerna skiljer sig mellan en kanot, en daycruiser och en segelbåt avsedd för övernattning.
– Appen är framtagen för att båtägaren enkelt ska kunna göra dessa kontroller själv. Tumregeln är dock att om man upptäcker minsta fel eller känner någon som helst osäkerhet är det alltid bättre att kontrollera än att ge sig ut. Skulle felet vara bortom båtägarens kunskap bör man dessutom anlita någon med expertis, säger Per Ingberg.
Comment (0)