Så ligger du säkerhet i hamn och på svaj – vi ger dig Förtöjningsguiden!

2023 Jun, 16 (0) Kommentarer

Få saker får en gästhamn att stanna upp så som när en båt kommer in för att lägga till. I klippet nedan ger vi på Svenska Sjö Båtförsäkringar dig verktygen för att lägga till tryggt och säkert i så gott som vilket väder som helst. Längst ner i texten hittar du förtöjningsguiden – en liten handbok som kan vara bra att ha ombord!

Att lägga till och förtöja kan stressa upp även de mest erfarna. Men ofta kan en enkel checklista och bra förberedelse eliminera stressen helt och hållet. I vår tilläggningsskola har i vi hjälp av Torgny Jansson, rutinerad seglare och grundare av Arcona Yachts i Gustavsberg. Det första och kanske viktigaste tipset är ett som ofta ges i båtsammanhang. Vikten av att kommunicera med besättningen ombord.

– Det gäller att gå igenom hur man tänker att tilläggningen ska gå till. Är det lite knepigt med blåst, sidvind eller liknande så är det viktigt att ha snackat ihop sig så att alla vet vad de förväntas göra, säger Torgny Jansson till våran redaktionella samarbetspartner Skippos reporter.

Förberedelserna börjar i land

Men det finns även saker att göra innan man lägger ut som kan underlätta i en stressig situation.

Ett exempel är att se till så att fötöjningstamparna är i gott skick. En båt med bra och fräscha tampar är ofta mycket lättare att lägga till än en med tågvirke som ser ut att komma ur en spaghettigryta.

– Flerflätade linor kinkar inte alls lika lätt som vanliga treslagna linor. Man ska inte vara allt för snål mot sig och båten. Köp istället fräscht tågvirke, det håller bättre och är lättare att jobba med och man kommer att tacka sig själv i längden, säger Torgny Jansson.

Sen är det de här med fart. Hur snabbt ska man komma in mot bryggan, går det att krypköra när det blåser mycket?

– Många är väldigt fega för att gasa men glömmer att utan kraften från motorn så tappar man kontrollen. Du måste gasa mer än vad vinden blåser så att du tar kommandot över situationen snarare än att vinden trycker dig någonstans, säger Torgny Jansson.

Ibland är dessvärre missödena framme ändå. Kanske kommer det en sidopust och båten driver snett. Då är det alltid bättre att börja om. Ta isåfall höjd för att samma sak skulle kunna hända vid nästa tilläggningsförsök.

Vi bjuder dig på den kostanadsfria förtöjningsguiden!

Väl framme vid bryggan kan den enkla men grundliga förtöjningsguiden vara bra att ha nära till hands. Du hittar den här hos oss på Svenska Sjö genom att följa denna länk.

Comment (0)

Comments are closed.