Polera båten som proffsen – tips för bästa resultat!
I dagarna är det dags för många att polera båten. Jobbet kan kännas terapeutiskt eller som ett jobbigt måste på att göra-listan. Oavsett så har vi på Svenska Sjö samlat tips från proffsen på Carmee för att även din gelcoat ska skina i sommar!
Även den mest ihärdiga båtägaren kan tröttna på att polera. Kanske får man inte skin i gelcoaten, eller så saknas kunskap om hur polering görs på bästa sätt. Vi på Svenska Sjö fick följa med bil- och båtvårdsföretaget Carmee som polerar en Storebro 410 Commander där ägaren lessnat efter att ha polerat friborden.
Men innan det kan sättas igång med att polera behöver båtens överbyggnad tvättas så att inte smuts repar gelcoaten.
– Vi börjar med att tvätta båten med ett alkaliskt medel som används inom bilbranschen. Det funkar dock lika bra med diskmedel, eller tvättmedel för båtar. Här är det viktigaste att se till så att den lösa smutsen försvinner från båten så att vi kan börja polera. Tips är att använda ett miljövänligt medel, säger Mattias Uddfors, bil och båtvårdare på Carmee.
Ett viktigt steg!
Nästa steg är enkelt sådant ett som ofta glöms bort, nämligen att maskera av relingslisten. Genom att göra detta förebygger man att trissorna går emot och skadar eller repar gummit.
När detta är färdigt är det dags att börja grovpolera båten.
– Vi använder en roterande maskin med ulltrissa för att få bort så mycket av oxiden och reporna som möjligt. Här är det, som i alla poleringsstegen, viktigt att se till så att trissan är ren och att byta trissa ofta för att få bort så mycket report och oxid som möjligt, säger Mattias innan han ger oss nästa tips:
– När du använder roterande maskin är det bra att lägga upp trissan lite på högkant. Då kapar den mer material och blir lättare att använda och polera med.
Att jobba metodiskt är a och o när en båt ska poleras. Jobba i ytan som ska poleras med ett sicksackmönster. Då är det enklare att se till så att hela ytan täcks och poleras noggrant.
Snart ser du resultat av att polera båten!
Och följer du tipsen är det inom kort dags för att få glans i gelcoaten med hjälp av finpolering.
– Detta gör vi främst för att få bort hologram och polerrosor som uppstår vid grovpoleringen, då blir gelcoaten glänsande blank, säger Mattias.
Tillslut är det dags för vaxning. Ett extra, men också extra viktigt steg i processen.
– Vi vaxar gelcoaten för att se till så att den skyddas mot UV-strålning och får behålla sin glans så länge som möjligt. Här använder vi likt i finpoleringen en ocilerande maskin för att sprida ut medlet och få det att fästa så bra som möjligt. Här är det viktigt att få ut vaxet över hela gelcoaten.
Efter två dagars jobb är Mattias och Jakob på Carmee färdiga med jobbet och resultatet är minst sagt skinande. I inslaget i början av artikeln får du se hur tipsen sätts i praktik och bilder från före och efter poleringen!
Comment (0)