Klassiker med stil – CG Petterssons udda segelbåt

2023 Mar, 24 (0) Kommentarer

Dubbla sittbrunnar, ketchrigg och fiskebåtsskrov – Abu Markub är en udda fågel bland CG Petterssons båtskatt. Följ med ombord och se denna klenod från 1928 i inslaget i artikeln!

Mest känd för sina legendariska motorbåtar är Carl Gustaf Pettersson, ofta känd som CG Pettersson, namn av beaktning inom båtvärlden. Hans segelbåtar är emellertid relativt okända. Men med det sagt har den namnkunnige konstruktören har även stått för en och en annan udda fågel.

Abu Markub, eller träskonäbb om man så vill, är en av dessa.

Det sägs att sagan om denna utstickande men ack så vackra träskuta fick sin början när amiral Harry Lindberg tröttnat på Stockholms skärgård. Han önskade att ge sig ut på ett öppnare hav och då fordrades en ordentlig och sjöduglig båt. Som en flottans man och sittande sekreterare på KSSS hade Lindberg goda kontakter och den som fick rita hans nästa båt blev såklart ingen mindre än CG Pettersson.

Har du ett brinnande intresse för gamla träbåtar? Här kan du läsa mer om Svenska Sjös nya veteranbåtsförsäkring. En försäkring speciellt framtagen i samarbete med Veteranbåtsföreningen och Båthistoriska Riksförbundet.

En klassiker värd att bevara

Byggd i ek och oregon pine med ett skrov för fiskebåtar, ketchrigg, och dubbla sittbrunnar har hon sannerligen ett utseende som många skulle beteckna som udda. Idag har Abu Markub genomgått en omfattande renovering. Målet med restaureringen har hela tiden varit att bibehålla den ursprungliga stilen och sjöduglighet.

Ner under däck är inte utrymmena stora men ger sannerligen känslan av vad en äkta träbåt kan vara. I sekunden man stiger ner i den främre ruffen blir man näst intill omkullslagen utav doften av trä, lack och ferniss.

Abu Markub är en av de båtar som ställdes ut på Classic Boat Show som var en del av båtmässan Allt för Sjön. Där fick också båtmagasinet Skippo.se möjlighet att kliva ombord på denna klassiker och uppleva historia.

Comment (0)

Comments are closed.