Här är båtklubben där onsdagssegling frodas!

2023 Aug, 25 (0) Kommentarer

onsdagssegling

Hos vår medlemsklubb Trälhavets Båtklubb har onsdagssegling blivit något av en succé. Deras enkla recept för att få deltagandet att skjuta i höjden är just enkelhet. I våras lanserade några eldsjälar i klubben en app för att ytterligare förbättra – nu ska alla klubbar få testa framgångskonceptet.

Veckokappseglingarna har länge varit döende. Vardagsbestyren går för många inte ihop med allt var gäller anmälningar, resultatannonseringar och skepparmöten. Men för andra är det ett välkommet avbrott.

På Trälhavets Båtklubb i Åkersberga har man satsat för att fler ska känna den sist-, snarare än den förstnämnda, känslan. Sedan krångliga anmälningsprocesser och långdragna skepparmöten slopats har deltagandet bara ökat.

– Deltagandet har stigit sedan 2018 och troligtvis har den gjort det tack vare enkelheten. Vi jobbade med en Facebook-grupp som kommunikationskanal där information gick ut och utan föranmälningar. Istället gick det ut ett inlägg på varje onsdagsförmiddag med vilken bana som gällde när väl starten gick på kvällskvisten, säger Mikael Holmström som är ordförande i TBK kappseglingssektion.

Uppemot 50 deltagande båtar – varje vecka

Oftare än sällan dyker det upp närmre 50 båtar på startlinjen. Det är allt från C55:or till trimaraner och 45-fotare. Alla seglare ansvarar för att de inte tjuvstartar och vid målgång stoppar de själva tidtagningen som de sedan rapporterar in.

Valet att köra med eller utan undanvindssegel är inget som behöver göras i förväg det heller. Blåser det för mycket får spinnakern stanna i säcken.

– Vi tror att allt detta är en del av enkelheten som gör att det är mer välkomnande för seglare av alla erfarenhetsgrader. På så sätt försöker vi plocka in hela spektrat för att alla ska känna sig välkomna, säger Mikael Holmström.

– En annan faktor som bidragit är att vi aktivt propagerat för att båtar från andra klubbar ska få vara med och kappsegla. Vissa klubbar tillåter bara medlemmar att vara med medan vi varit otroligt öppna vilket i sin tur gynnat deltagarantalet, fyller Johan Skåntorp i.

Teknik gör seglingarna lättare

Att segla onsdagskappseglingar innefattar dock mer än bara segling. De ökade antalet deltagare har också medfört en hel del administration. Efter kappseglingarna behövde Mikael Holmström sitta och leta igenom kommentarsfält, mejlkorgar och sms för att sammanställa alla tider, ofta långt in på kvällskvisten. Innan honom drog Joakim Bergkvist, seglingsledare för onsdagsseglingarna på Trälhavets Båtklubb, samma tunga lass vecka efter vecka.

Det var tills att Johan Skåntorp fick en idé.

– Min erfarenhet är från seglingen och från de behov som finns. Jag har länge känt att det funnits behov att förenkla, säger Johan Skåntorp.

Resultatet blev appen Klubbsegling. Målet med utvecklingen har varit att göra det ännu enklare och under våren och sommarens kappseglingar har den testats skarpt under Trälhavets onsdags- och klubbkappseglingar.

– Vi arbetat fram något som vi tror ska fungera bra för seglarna och fått positiva reaktioner i klubben.

Och enklare har det blivit. Mikaels långa kvällarna med att leta reda på sms, mejl och Facebook-kommentarer är nu över.

Istället görs allt automagiskt via den nyutvecklade appen.

– Efter det första skarpa testet i våras slängde jag iväg ett sms till Mikael och frågade om han sluppit all administration. I svar fick jag en bild på honom med en öl i handen, säger Johan och skrattar till.

Uppdateras med nya funktioner

Nu tittar man på mjöligheten att lägga till funktioner för jaktstart, banbeskrivningar och automatisk målgång. Det senaste tillskottet har varit att separera klubbar från varandra. På så sätt blir appen tillgänglig för fler som vill prova på Trälhavets vinnande koncept.

– Jag skrev till några klubbar tidigare i veckan och en del har redan hört av sig med förfrågningar om de kan använda appen vid sina arrangemang.

Vill du läsa mer om Svenska Sjös Klubbliv? Då kan du göra det här! Genom Sveriges båtklubbsorganisationer är er båtklubb och era medlemmar delägare i Svenska Sjö Båtförsäkringar!

Comment (0)

Comments are closed.