Gullviverallyt – årets kappsegling i backspegeln!

2023 Jun, 15 (0) Kommentarer

Med gullviverallyt gick startskottet för båtsäsongen – och vilken start det blev! Med över 90 deltagande båtar var folkfesten ett faktum. Vi på svenska sjö var på palts för att agera målfartyg och tar nu en titt i backspegeln tillsammans med arrangören Kristina Tidner.

Gullviverallyt är i flera bemärkelser en gammal familjetradition. Många är de som gjort kappseglingen genom Stockholms skärgård som små för att en dag göra samma segling med då med sina egna barn. Men i hjärtat av arrangemanget står en familj som varit med från början.

Idag är det Kristina Tidner som tagit över efter sin far Gunnar som grundade den så omtyckta familjekappseglingen i slutet av 1970-talet.

– Pappa var med i Stockholms Seglarförbund där man ville hitta kappseglingar som attraherade en större massa. Då kom man fram till detta och att man skulle kunna göra en kappseglingför familjer som gick ut på mer än endast stenhård kappsegling, säger Kristina Tidner.

Tävlingen som går över Kristihimmelfärdshelgen går ut på mer än bara segling. Det blir en folkfest för båtintresserade där man låter gemenskapen och barnen stå i fokus. Allt för att skapa en grogrund där fler ska hitta in i båtlivet.

Men den familjära stämningen hindrar inte stora namn från att vilja delta år efter år.

– Kanske en tredjedel av de som seglar är riktigt duktiga kappseglingare som deltar i världsmästerskap och liknande. Men ändå är man jätteintresserad av att vara med på en tävling runt i Stockholm skärgård. Det visar att kappseglingen är viktig för vissa medan andra deltar mer för spektaklet, säger Kristina Tidner.

Bra vind och fin segling under årets Gullviverallyt!

Årets tävling gick dessutom som smort. Bra vindar och varierad segling fram till sista dagen då vinden plötsligt dog ut helt och hållet. På resultatlistan var det blandad kompott där en båt vann ena dagen och en annan nästa, lite annorlunda mot de senaste åren då en eller ett par enstaka båtar dominerat på prispallen.

Ett minne som dock följer med är lördagskvällen när den traditionsenliga räkfrossan hölls i solnedgången på Biskopsberget.

– Vi fraktade ut över 100 kilo räkor. Sen satte sig de deltagande uppe på berget i blandade klungor. Kvällen blev helt perfekt och satte verkligen pricken över i:et.

Och visst blir det mycket att stå i, men Gullviverallyt slutar ändå alltid på samma vis.

– Det är tudelat, inför helgen beklagar man sig över att det är mycket att göra men väl på sista dagen säger man ändå alltid att ”vis ses nästa år”, säger Kristina Tidner och skrattar till.

Comment (0)

Comments are closed.