Experten tipsar: ”Palla rätt vid höstens torrsättning”
Ska det vara vagga, träkyrka eller vanliga stöttor? Läran om vinterförvaring skulle knappt få palts i en kandidatkurs på universitetet. Men vad det däremot inte råder några tvivel om är att Leif Carlsson skulle kunna doktorera inom samma disciplin.
Nu kommer hösten och med den är det dags för många att torrsätta båten. Åsikterna och tipsen om hur en båt stöttas på rätt sätt är snudd på otaliga. För att hitta rätt i djungeln av stöttor, vaggor och placering av dessa har våra Skippos Claes Olivecrona pratat med Leif Carlsson på Sune Carlssons båtvarv som ger svar på de vanligaste frågorna.
– En båt tål att stå på sin egen köl, annars vore det skandal. Man ska liksom placera tyngden på kölen upp till 80 procent. Stöttorna är bara till för att hon inte ska tippa. Man får aldrig hänga båten i en stötta. Stöttorna är enkom till för att hålla stabiliteten i sidled, säger Leif Carlsson.
Hur många stöttor behöver man på en båt?
– Om man inte har riggen på så kan man nöja sig med sex på en båt på cirka 45 fot. Är båten 35 fot klarar man sig med två på vardera sida. Står masten på behöver kan man öka den siffran till tre, säger Leif Carlsson.
Sen skiljer det sig såklart mellan motor- och segelbåtar. På motorbåtar ligger tyngdpunkter inte bara högre upp, det finns inte heller någon köl att stötta på.
– Här kan man behöva palla upp där vikten är som störst. Då bygger man upp vad vi brukar kalla för en träkyrka som man sätter under där man anser att det är bäst för att avlasta vikten. Därefter ställer man upp stöttorna.
Men vagga då, är det något att ha?
– Nej det är ingenting att ha. Bökigt att hålla på med, tar mycket plats och den går inte att stuva undan på våren. Sen är det så att om inte vaggan står absolut perfekt så får du inte båten att stå perfekt heller, säger Leif Carlsson.
Comment (0)