Bragdinsats från Johanna Hjertberg säkrade svensk OS-plats i vindsurfing

2024 May, 03 (0) Kommentarer

Johanna Hjertberg säkrade en olympisk nationsplats för Sverige i den nya OS-klassen iQFOiL under förra torsdagen. Detta i samband med att hon tog hem en tredjeplats i världscupseglingarna i Hyeres, i en tävling som även går under namnet “Last Chance-regatta”.

– Jag har alltid trott att det har varit möjligt för mig att ta en nationsplats till OS. Men jag skulle säga att det var på VM i januari som det blev mer konkret. Men jag har varit supernervös här i Hyeres. Det har verkligen varit en utmaning att hålla nerverna i styr, säger Johanna.

Sista dagen blev en rysare. Hade hon varit topp tre i den så kallade grundserien så hade OS-platsen varit klar redan på onsdagen. Nu tvingades hon till flera tuffa utslagsrace i slalom på torsdagen. Men hon klarade det med bravur och var till slut trea i finalen och de fem bästa i tävlingen tog varsin nationsplats till Paris 2024.

Sedan tidigare är Sverige kvalificerat till OS i klasserna 470, 49erFX, Nacra, ILCA 6 och ILCA 7. I tre av klasserna är det klart vilka svenskar som får åka. Det är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX) och Josefin Olsson (ILCA 6). I Nacra, ILCA 7 och iQFOiL har Sveriges Olympiska Kommitté ännu inte gett klartecken till någon besättning. Så Johanna får vänta ett tag på ett besked.

– Det känns som att jag lär mig och utvecklas för varje race. Jag vet att jag kommer att fortsätta träna hårt och utvecklas och klättra i resultatlistan. Så min motivation att ta mig ännu längre är hög, säger Johanna.

En som givetvis hoppas att hon får en OS-biljett är förbundskapten Magnus Grävare som följt Johanna på plats hela veckan.

– Med den utveckling och inställning Johanna visat så kan hon närma sig världstoppen på sikt, så jag tror det hade varit ett bra steg för henne att få OS-erfarenhet redan i sommar, säger Magnus.

OS-klara Anton och Lovisa gjorde ännu en bra dag i Hyeres när de slutade etta och femma i dagens två race och de behåller därmed ledningen i 470.

För Vilma och Rebecca gick det också mycket bra. De vann dagens enda race i 49erFX. De är kvar på andra plats men avståndet till nederländskorna Odile van Aanholt/Annette Duetz, som leder, har minskat något.

Comment (0)

Comments are closed.