Avskräck båttjuven med dessa sex enkla åtgärder!

2024 Jun, 12 (0) Kommentarer

Genom att vara lite extra uppmärksam och vidta några enkla åtgärder kan du effektivt avskräcka båttjuvar. Larmtjänst och Skippo sammanställt tre grundläggande tips som varje båtägare bör följa för att skydda sin båt.

Bara för att dagarna blivit längre och nätterna kortare betyder det inte att båttjuvarna ligger på latsidan. Även om du är ute med din båt så gott som dagligen är det klokt att vidta vissa åtgärder för att stoppa tjuven i sina spår.

Om båten ligger i sjön året runt eller bara används på sommaren, kan du vidta följande åtgärder för att öka säkerheten:

  1. Förankra ordentligt: Använd en kätting av klass tre för att förankra båten vid bryggan.
  2. Belysning och bevakning: Se till att både bryggan och båten är väl upplysta och övervakade för att avskräcka tjuvar.
  3. Installera spårsändare: Montera en spårsändare som är godkänd av oss för att snabbt kunna spåra båten om den blir stulen.

Om du är medlem i en båtklubb, se till att klubben är ansluten till projektet Båtsamverkan, vilket har visat sig minska stölder av båtar och båtmotorer avsevärt.

Läs mer om Båtsamverkan här.

Båtar och motorer stjäls även under vintern

Många tror felaktigt att båtar uppställda under vintern är säkra från tjuvar. Vem skulle vilja stjäla en båt i iskallt väder? Men sanningen är en annan.

Trots mörker och kyla fortsätter tjuvar att söka byten på båtklubbar, garageuppfarter och marinor. Därför är det viktigt att vara på sin vakt och vidta åtgärder för att göra det så svårt som möjligt för tjuven.

Larmtjänst har tagit fram tre avgörande tips för att motverka stöld, eftersom tjuvar ofta går efter det som är lättast att ta.

Gör det svårt för tjuven

  1. Placering av båten: Ha båten på en plats där den är synlig och upplyst, helst nära hemmet. Undvik att ha den bakom garaget eller vid sommarstugan efter att löven fallit.
  2. Försvåra tillgång: Parkera trailern eller ställ stöttorna så att det blir krångligt att komma åt motorn. Lås både motor och trailer och, om möjligt, ta bort växelhus och kåpa.
  3. Fyll i ditt båtkort: Se till att korrekta uppgifter finns tillgängliga. Mer information om båtkortet hittar du här.

Comment (0)

Comments are closed.