Att tänka på vid tilläggning – experten ger sina bästa knep

2023 Oct, 11 (0) Kommentarer

Koll på tampar, ha en plan och var inte rädd för att ha rätt fart in mot kaj – receptet för en lyckad tilläggning. Enklare sagt en gjort? Våra vänner på Skippo.se har träffat Torgny Jansson som ger sina bästa råd för en lyckad tilläggning.

När Torgny Jansson får ge sina tre bästa bästa tips för en tilläggning som får bryggrannarna att häpna är de som följer:

  1. Ha en plan. Det är ofta stora båtar ses komma in i marinor helt utan en förbestämd plan. Fendrar och tågvirke är inte ordentligt fastsatta och diskussioner om hur tilläggningen ska gå till pågår fortfarande.

    Botemedlet för detta är ett tämligen enkelt sådant – se till att göra upp en plan i förväg. Med tydliga ramar finns större utrymme för improvisation när situationen kräver det!
  2. Snåla inte med tågvirket. Spaghettilinor på fördäck är aldrig roligt, se till att allt som ska användas vid förtöjningen är ordentligt ordnat och av god kvalitet. Har den treslagna linan från förrförra båten sett bättre dagar? Då kanske det är dags att införskaffa nytt tågvirke.
  3. Våga använda gaspådraget. ”Without speed, no power” en kontrollerad situation kan snabbt gå från lugn till hektisk när båten förlorar styrkraft eller börjar driva. Inte minst om vinden ligger på. Det bästa sättet att motarbeta dessa situationer är att använda gasen för att själv ta kommando över båtens färd och riktning.

När olyckan väl är framme så se till att kontakta oss på Svenska Sjö för att se vad du kan få för ersättningen genom din båtförsäkring.

Comment (0)

Comments are closed.